Bij het beoordelen van urgentieaanvragen moet de urgentiecommissie zich houden aan bepaalde beleidsregels. De gemeenten binnen de regio Arnhem-Nijmegen hebben dezelfde beleidsregels als het gaat om urgentie. Deze zijn vastgelegd in de huisvestingsverordening van de betreffende gemeente.
U kunt urgentie krijgen als er sprake is van een persoonlijke noodsituatie en u voldoet aan de volgende criteria:
- De woonnoodsituatie moet binnen vier maanden worden opgelost;
- U bent niet zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van de woonnoodsituatie en u had die niet kunnen voorkomen;
- U kunt de woonnoodsituatie niet zelf oplossen.
Ad 1. Er is sprake van een persoonlijke noodsituatie die binnen vier maanden moet worden opgelost.
Dit betekent het volgende:
- Uw probleem heeft een directe relatie met de woning of de woonomgeving. Een (andere) woning in de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen moet een oplossing zijn voor de huidige woonnoodsituatie.
- Uw huidige woning is niet geschikt of geschikt te maken om het probleem te verhelpen.
- De woonnoodsituatie is zo ernstig dat het onverantwoord is om deze langer dan vier maanden te laten duren.
Ad 2. U bent niet zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van de woonnoodsituatie en u had die niet kunnen voorkomen.
Dit betekent het volgende:
- De woonnoodsituatie is buiten uw schuld of nalatigheid ontstaan.
- U bent niet verantwoordelijk voor het ontstaan of het voortduren van de problemen.
- Voor zover er sprake is van eigen verantwoordelijkheid voor het ontstaan van het woonprobleem wordt dit verwijtbaar gesteld tot drie jaar na het ontstaan.
- U heeft de woonnoodsituatie niet kunnen zien aankomen of u was niet in staat tijdig maatregelen te nemen om de woonnoodsituatie te voorkomen. Verder was u niet in staat daarop in te spelen door u tijdig in te schrijven als woningzoekende in de regio en te reageren op vrijkomende woningen.
- Als u urgentie aanvraagt, moet u kunnen aantonen dat u eerst zelf naar een oplossing van het probleem heeft gezocht.
Ad 3. U kunt de woonnoodsituatie niet zelf oplossen.
Dit betekent het volgende:
- Het jaarlijkse inkomen van uw huishouden is onvoldoende voor een huur- of koopwoning op de particuliere markt. De grens hiervoor wordt jaarlijks vastgesteld. Voor 2018 geldt een grens van € 36.798,--.
- Uw meettijd is onvoldoende om zelf binnen een redelijke termijn in de regio een woning te kunnen vinden. De grenzen hiervoor worden jaarlijks vastgesteld. Voor huishoudens van 1 en 2 personen geldt in 2018 een grens van 10 jaar meettijd. Voor huishoudens van 3 tot 5 personen geldt in 2018 een grens van 12 jaar meettijd.
- U heeft niet de mogelijkheid om het woonprobleem op te lossen door bewoning van onzelfstandige woonruimte (kamer/etage).
U kunt alleen een noodurgentieverklaring krijgen als u aan alle criteria voldoet.
De urgentieregels staan in de huisvestingsverordening en in het reglement van de urgentiecommissie van de gemeenten binnen de regio Arnhem-Nijmegen. In het reglement vindt u onder artikel 20.c uitgebreide informatie over de eisen waaraan u moet voldoen en de documenten die u aan moet leveren als u urgentie aanvraagt vanwege een relatieverbreking. Een verordening is een openbaar document. In de regio Arnhem-Nijmegen hebben de samenwerkende gemeenten identieke verordeningen als het gaat om het urgentiebeleid.
De brochures over het zoeken van een woning in de regio Arnhem-Nijmegen en het aanvragen van urgentie vindt u op de website van Entree.