eemnes

 

Stap 1: U kunt contact opnemen met een urgentiefunctionaris via het contactformulier op deze website. De urgentiefunctionaris belt of mailt u terug en schat in of u kans maakt op een urgentieverklaring. Dit gebeurt in een zogenaamd kansadviesgesprek. Besluit u om urgentie aan te vragen, dan stuurt de urgentiefunctionaris u het aanvraagformulier en maakt met u verdere afspraken. U vult het formulier in en u betaalt € 60,- (prijspeil 2021).

Stap 2: De urgentiefunctionaris verdiept zich in uw persoonlijke situatie en schrijft er een rapport over. De urgentiefunctionaris vraagt u om documenten aan te leveren die bewijzen dat uw situatie is zoals u vertelt. Dit is nodig om uw aanvraag zorgvuldig te kunnen beoordelen. Als u medische of psychische klachten heeft, kan het nodig zijn om een aanvullend extern rapport te laten schrijven.

Heeft u minderjarige kinderen, dan kan het Jeugd- en Gezinsteam van de gemeente Eemnes u ondersteunen in uw situatie. Ondersteuning vanuit het Jeugd- en Gezinsteam is gratis en er is geen verwijzing voor nodig. U kunt hen bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie vindt u op www.jgteemnes.nl.

De urgentiefunctionaris stuurt het rapport, samen met alle informatie, naar de urgentiecommissie. Het secretariaat van de urgentiecommissie stuurt u een kopie van het rapport. U kunt hierop binnen een week schriftelijk reageren. Uw reactie komt bij uw aanvraag en gaat mee naar de urgentiecommissie.

Stap 3: De urgentiecommissie beoordeelt uw aanvraag. De gemeente Eemnes heeft in een verordening vastgelegd wanneer u urgentie kunt krijgen. De commissie gebruikt deze verordening bij haar beoordeling. Binnen zes weken nadat uw aanvraag is doorgestuurd naar de commissie ontvangt u het schriftelijke besluit op uw aanvraag.

Stap 4: Als u urgentie heeft gekregen, zijn er twee mogelijkheden: u kunt zelf gaan reageren op woningen, of u wordt direct bemiddeld door een corporatie. De urgentiecommissie bepaalt welke van deze twee mogelijkheden voor u geldt. Dit leest u in het besluit van de commissie. Uw urgentie is zes maanden geldig. Als u geen urgentie heeft gekregen, kunt u daartegen bezwaar maken. Hoe dit moet, staat in het besluit dat u krijgt van de urgentiecommissie.

Stap 5: Een urgentieverklaring is zes maanden geldig. Na zes maanden vervalt de urgentieverklaring, ook als u nog geen woning heeft gevonden. De urgentieverklaring vervalt al eerder als u een andere woning accepteert. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan de urgentiecommissie de urgentieperiode verlengen. Bijvoorbeeld als u kunt aantonen dat u binnen uw urgentietermijn geen mogelijkheid heeft gehad om te reageren op het woningaanbod. Dit komt bijna niet voor.